Очевидно този Великден обикалянето на църквата не е на дневен ред, Но

...
Очевидно този Великден обикалянето на църквата не е на дневен ред, Но
Коментари Харесай

Кратък великденски инструктаж: как да празнуваме по време на изолация

Очевидно този Великден обикалянето на църквата не е на дневен ред, Но дано да забележим по какъв начин най-добре можем да се възползваме от обстановката и да отпразнуваме Възкресение Христово по този начин, че фамилиите ни да са същински щастливи.

Знаете, че в нашата традиция се преплита религия и поверие. Дори и да сме ревностни православни християни, често изпълняваме всевъзможни ритуали - някои датират още от езическите времена, други са взаимствани от католицизма. Но всички те са неизменима част от празника ни. Нека да забележим кои ще отпаднат в тази обстановка на изолираност и кои ще се появят в нова форма. 

Преданието споделя, че когато Мария Магдалена поздравила император Тиберий с думите " Христос воскресе ", той се засмял и дал отговор: " Христос е възкръснал от мъртвите толкоз, колкото яйцето в ръката ти е алено ". Но още преди да приключи думите си, яйцето, което тя носела като подарък, се обагрило в алено. Затова и Мария Магдалена постоянно е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка алено яйце.



Друга легенда споделя, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли с развалени яйца. Щом те се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца.  В чест на това знамение хората почнали да боядисват великденските яйца червени. 

Яйцата се боядисват на изгрев слънце на Велики четвъртък, като първото боядисано яйце на Великден би трябвало да е алено и се боядисва от най-възрастната жена в къщата. По традиция с него се прави кръстен знак върху челото на всички членове от фамилията, като се стартира от най-малкия. То се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което от самото начало е престояло в къщата (желателно до фамилната икона), за да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители. Яйцето се пази добре, с цел да не се счупи и да носи шанс.

Следващото яйце също е алено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след среднощ, или на другия ден. Тази година и то ще остане в дома, само че може да се назова като подарък пред фамилната икона. 
 

Разпети петък

Велики петък, прочут още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Иисус Христос. Той самичък се е принесъл в жертва, с цел да изкупи греховете на всички ни. Ако сте спазвали великденския пост, на този ден не би трябвало да ядете и да пиете дори и вода. Не бива и да работите. Всичко, което се случва за християните в този ден, е съпреживяване на страданията на Спасителя.

Този Разпети петък ви поучавам да се лишите от църковната работа, но дано ви напомня какво ще изпуснете.  В църквата се вижда сцената на гроба на Иисус, а на престола е сложена плащаницата, която съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. На Разпети петък през целия ден не се минава " под масата ", а под плащаницата. Минаването под нея символизира и погребението на човешките грехове. Израз е на смирението и скръбта пред гроба на Христос, само че и на признателност за изкуплението. На всеки, минал под " масата ", свещеникът дава здравец.

Предлагам ви тази година да отделите време и да разкажете на децата си за тъгите Христови и за неговата всеотдайност. Да им обясните какво тъкмо символизира минаването под масата и да им обърнете внимание на това, че би трябвало да сме признателни, че сме дружно на празника. А следващата година ще минем и под плащеницата, по-мъдри и с повече познание за Страстната седмица. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР